Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Για την επόμενη μέρα και στο σκάκι: ένας πίνακας και μια βινιέτα με κοινό θέμα την …Κιβωτό του Νώε στο σκάκι!. For “the day after”, un quadro e una vignetta in tema: scacchi e Arca di Noe!


Ούτε κατακλυσμός ούτε κάποιο άλλο καταστρεπτικό φυσικό φαινόμενο συνέβηκε εχθές στον πλανήτη μας. «ΜΑΠΑ ΟΙ ΜΑΓΙΑ» όπως έγραψε κι ένας μαθητής μου στο Φατσόβιβλο!
 Έτσι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα πάσης φύσεως καταφύγια και οι υπερμοντέρνες κατασκευές τύπου Κιβωτού του Νώε που μας έδειχναν τα κανάλια. Οι ...πανέξυπνοι αγοραστές τους φαντάζομαι οτι θα τα κρατήσουν καβάτζα για την επόμενη Μαγική ή όχι πρόβλεψι περί Συντέλειας του κόσμου.

Αναπόφευκτα παρατάθηκε και η ζωή στο …παιχνίδι του σκακιού!
Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό πάντως, είναι πως το θέμα της Κιβωτού δεν είναι παντελώς άσχετο και άγνωστο στον σκακόκοσμο.
Η βινιέτα, που προτάξαμε χωρίς σχόλια ή λεζάντα, δημοσιεύθηκε στο ρωσικό περιοδικό 64 (Νοε 1991) και είναι του Igor Chelmodeyev, ενώ ο παρακάτω ζωγραφικός πίνακας είναι του ισραηλινού Nir Slav, ο οποίος μάλιστα είναι κινητικά ανάπηρος. 

Η κύρια ιδέα του πίνακα κατά τον ίδιο τον ζωγράφο: «ο Θεός φρόντισε για την σωτηρία όχι μόνο για την σωτηρία του ανθρώπινου είδους, αλλά και για την διατήρησι του πολιτισμού του και του πνευματικού κόσμου του. Ως εκ τούτου και το σκάκι αξιώθηκε μια θέσι στην Κιβωτό»! 




[Όσο για την παγίδα, θα επανέλθουμε…]

Δεν υπάρχουν σχόλια: